CIASTECZKA

piątek, 5 kwietnia 2013

Pasztet

Dziś przepis na nasz ulubiony pasztet, który zawsze znika w błyskawicznym tempie. Zrobienie go jest bardzo proste , choć czasochłonne, ale naprawdę warto.

Składniki:
  • 1,5 kg udek drobiowych( lub mięsa drobiowego tzw. gulaszowego drobiowego)
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg boczku świeżego (lub mniej jeśli wolimy mniej tłusty,  jednak tłuszczyk jest potrzebny, żeby pasztet nie wyszedł za suchy)
  • tacka warzyw taka jak do rosołu( marchewka, pietruszka,seler,por itp.)
  • 1 duża cebula
  • 2 bułki kajzerki
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • 2 jajka
Gotuje rosołek na udkach lub mięsie drobiowym. Dodaje warzywa (oprócz cebuli), ziele angielskie, liść laurowy i sól. Mięso musi ugotować się do miękkości czyli ok. 1 godziny do 1,5 godz. na wolnym ogniu. Cebulkę siekam i podsmażam na oleju, dodaje wątróbkę drobiową obrana z żyłek i tłuszczyków i  podsmażam. Boczek gotuje do miękkości.  Ugotowane i usmażone  mięsa studzę a następnie miele. Ja robię to trzykrotnie , ponieważ lubię pasztet o gładkiej konsystencji, ale to kwestia gustu. Bułki namaczam w rosole , który został mi po ugotowaniu udek. Miele je i dodaje do mięsa. Warzywa z rosołu, również możemy dodać jeśli lubimy( ja dodaje sama zmieloną marchewkę.  Dodaje jajka, gałkę muszkatołową i przyprawy. Wyrabiam ręką na jednolita masę,  musi być ona lekko kleista. jeżeli jest zbyt sucha dolewam rosołu. Wyrobioną masę przekładam do jednorazowych foremek keksowych i piekę około godziny w średnio nagrzanym piekarniku, aż góra pasztetu się zrumieni. Z takiej ilości składników wychodzą mi 4 pasztety (w najmniejszych foremkach).