CIASTECZKA

środa, 28 listopada 2012

Ciasto czekoladowe z piernikową nutką

 W listopadzie kiedy dni są bardzo krótkie i ponure jesteśmy bardziej narażeni na złe samopoczucie . Co jest najlepsze na poprawę nastroju??? Czekolada wiadomo. Dziś będzie ciasto czekoladowe trochę jak "murzynek" ale po drobnym tuningu.

składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 7 łyżek wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
Margarynę rozpuściłam na małym ogniu, dodałam wodę,cukier i kakao.Wszystko zagotowałam i odstawiłam do przestudzenia. Ponieważ zostały mi chyba 2 łyżki przyprawy do piernika dodałam je do powstałej masy.

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Gdy masa przestygła dodałam do niej 5 żółtek i miksowałam 3-4 minuty. Później dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszałam  Białka ubiłam na sztywna piane, dodałam do ciasta i bardzo delikatnie wymieszam łyżką.
Tak powstałe ciasto przelałam do formy tzw. keksówki (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą). Na wierzchu ułożyłam pokrojone cieniutko 2 jabłka, ale nie jest to konieczne. Piekłam w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut. Gdy ciasto wystygło polałam je roztopiona czekoladą i posypałam zmielonymi orzechami włoskimi.

Zupa krem grochowa

Pyszna, sycąca ,pachnąca majerankiem i czubricą zupa grochowa.
Bardzo sycąca.Polecam.




Będą potrzebne:

  • 2 wędzone kości od schabu
  • susz warzywny
  • groch łuskany( trzeba go namoczyć najlepiej dzień przed)
  • majeranek
  • czubrica
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • 100-150 g wędzonego chudego boczku
  • grzanki  


Najpierw gotuje kości wędzone tak aby powstał aromatyczny wywar. Wyjmuje kości a wywar przecedzam go przez sito bo czasem jakieś kosteczki lubią się zapodziać. Do gotującego się wywaru wsypuje susz warzywny(marchew,pietruszka i seler) oraz namoczony groch najlepiej w połówkach majeranek i czubrice. Gotuje do miękkości. Następnie miksuje tak aby powstała aksamitna zupa krem. Przyprawiam do smaku i dodaje 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku. Boczek kroje w maleńką kosteczkę i podsmażam na patelni. wrzucam do zupy a na patelnie wlewam odrobinę wody i wymywam smaczek,który również dodaje do zupy.
Zupę grochową podaje z grzankami ale może być też groszek ptysiowy.