Pyszna, sycąca ,pachnąca majerankiem i czubricą zupa grochowa.
Bardzo sycąca.Polecam.
Będą potrzebne:
Najpierw gotuje kości wędzone tak aby powstał aromatyczny wywar. Wyjmuje kości a wywar przecedzam go przez sito bo czasem jakieś kosteczki lubią się zapodziać. Do gotującego się wywaru wsypuje susz warzywny(marchew,pietruszka i seler) oraz namoczony groch najlepiej w połówkach majeranek i czubrice. Gotuje do miękkości. Następnie miksuje tak aby powstała aksamitna zupa krem. Przyprawiam do smaku i dodaje 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku. Boczek kroje w maleńką kosteczkę i podsmażam na patelni. wrzucam do zupy a na patelnie wlewam odrobinę wody i wymywam smaczek,który również dodaje do zupy.
Zupę grochową podaje z grzankami ale może być też groszek ptysiowy.
Bardzo sycąca.Polecam.
Będą potrzebne:
- 2 wędzone kości od schabu
- susz warzywny
- groch łuskany( trzeba go namoczyć najlepiej dzień przed)
- majeranek
- czubrica
- czosnek
- sól
- pieprz
- 100-150 g wędzonego chudego boczku
- grzanki
Najpierw gotuje kości wędzone tak aby powstał aromatyczny wywar. Wyjmuje kości a wywar przecedzam go przez sito bo czasem jakieś kosteczki lubią się zapodziać. Do gotującego się wywaru wsypuje susz warzywny(marchew,pietruszka i seler) oraz namoczony groch najlepiej w połówkach majeranek i czubrice. Gotuje do miękkości. Następnie miksuje tak aby powstała aksamitna zupa krem. Przyprawiam do smaku i dodaje 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku. Boczek kroje w maleńką kosteczkę i podsmażam na patelni. wrzucam do zupy a na patelnie wlewam odrobinę wody i wymywam smaczek,który również dodaje do zupy.
Zupę grochową podaje z grzankami ale może być też groszek ptysiowy.
grochówka to moja ulubiona zupa z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmm uwielbiam takie kremy:)
OdpowiedzUsuńakurat jest na nie najlepsza pora! nieźle potrafią rozgrzać:)