CIASTECZKA

środa, 28 listopada 2012

Zupa krem grochowa

Pyszna, sycąca ,pachnąca majerankiem i czubricą zupa grochowa.
Bardzo sycąca.Polecam.




Będą potrzebne:

  • 2 wędzone kości od schabu
  • susz warzywny
  • groch łuskany( trzeba go namoczyć najlepiej dzień przed)
  • majeranek
  • czubrica
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • 100-150 g wędzonego chudego boczku
  • grzanki  


Najpierw gotuje kości wędzone tak aby powstał aromatyczny wywar. Wyjmuje kości a wywar przecedzam go przez sito bo czasem jakieś kosteczki lubią się zapodziać. Do gotującego się wywaru wsypuje susz warzywny(marchew,pietruszka i seler) oraz namoczony groch najlepiej w połówkach majeranek i czubrice. Gotuje do miękkości. Następnie miksuje tak aby powstała aksamitna zupa krem. Przyprawiam do smaku i dodaje 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku. Boczek kroje w maleńką kosteczkę i podsmażam na patelni. wrzucam do zupy a na patelnie wlewam odrobinę wody i wymywam smaczek,który również dodaje do zupy.
Zupę grochową podaje z grzankami ale może być też groszek ptysiowy.

2 komentarze:

  1. grochówka to moja ulubiona zupa z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmmmm uwielbiam takie kremy:)
    akurat jest na nie najlepsza pora! nieźle potrafią rozgrzać:)

    OdpowiedzUsuń