CIASTECZKA

sobota, 23 czerwca 2012

Ostatnio przeczytane książki Marcina Wolskiego

Właśnie skończyłam czytać dwie pierwsze książki z cyklu o komisarzu Maciejewskim Marcina Wolskiego: 



 "Morderstwo pod cenzurą"











 " Kino Venus"










Bardzo mi się spodobały obie,są to tzw. retro kryminały. Akcja toczy się w latach 30-tych XX wieku w Lublinie. Być może nie każdego urzeka klimat tamtych lat ale ja najwyraźniej jestem retro :) Nie chce zbytnio streszczać losów komisarza Maciejewskiego, ale z całego serca polecam zwłaszcza tym którzy czytali książki Marka Krajewskiego i wzbudziły w nich pozytywne emocje. Ja poluje teraz na trzecia cześć :



"A na imię jej będzie Aniela".
 W tym roku okazała się tez już czwarta książka, jednak będę musiała na nią trochę poczekać ponieważ w mojej bibliotece jeszcze jej nie zakupili :(

Ciastko z kaszy manny z rabarbarem

Ciasto z kaszy manny z rabarbarem

Przepis na to ciasto znalazłam http://kuchniana5.blox.pl/html

Dość  ściśle trzymałam się przepisu ale jak to ja zawsze coś tam przekombinuje i ciasto wizualnie nie jest podobne do oryginału ale  w smaku całkiem całkiem. Nawet zagorzali przeciwnicy rabarbaru zjedli , smakowało i co dziwne rabarbar jednak nie zabija ;)


Składniki:

3 szklanki musu rabarbarowego  
2 galaretki truskawkowe 
2 litry mleka
28  łyżek kaszy manny
3 cukry waniliowe
8 łyżek cukru
400 g kruchych ciasteczek maślanych lub herbatników
5  łyżek miękkiego masła


Rabarbar obrać, umyć, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dodać trochę wody, dusić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż zmięknie. Mieszać co jakiś czas, uważać żeby mus się nie przypalił, mieszać tak długo, aż woda odparuje. Mus wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudzić aż do stężenia. 
Ciastka pokruszyć w blenderze i dokładnie połączyć z miękkim masłem, okruszki powinny mieć konsystencję "mokrego piasku". Okruszki wsypać na blachę, dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki na 15 minut.
Mleko zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować wsypać kaszkę mannę i energicznie mieszać na małym ogniu przez około minutę, aż kasza zgęstnieje i zmięknie.  Gorącą masę wylać od razu na ciasteczkowy spód, dokładnie wyrównać, lekko przestudzić ciasto.
Do wystudzonego musu rabarbarowego wlać tężejące się galaretki, dokładnie wymieszać. Na wierzch ciasta wylać galaretkę rabarbarową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!