CIASTECZKA

czwartek, 21 czerwca 2012

Lazania


Lazania

50 dag mielonego mięsa np. wieprzowego
Opakowanie makaronu lasania
Puszka pomidorów w zalewie
Koncentrat pomidorowy
Sól
Pieprz,
Czosnek
Bazylia
Oregano
Ser żółty
 Cebulka

Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
Mleko
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa

Dzisiaj naszła mnie ochota na lazanie. A że nie jest to danie trudne i większość składników to tzw. must have oto i lasania w wersji mix z sosem bolońskim,beszamelem, ale również szpinakową nutą, bo wiadomo, że kocham szpinak 
Najpierw podsmażam na oliwie cebulkę pokrojoną drobno aż się delikatnie zeszkli. Dodaje mielone mięso i podsmażam. Kiedy męsko jest podsmażone wlewam puszkę pomidorów w zalewie dokładnie mieszam i ponieważ ja lubię bardzo pomidorowe sosy dodaje koncentrat pomidorowy do smaku( ok. 3 łyżeczki) to jest tzw. baza a teraz zaczyna się wielka improwizacja J czyli dosmaczenie. Dodaje odrobinę soli, ponieważ sos jest już słony dzięki koncentratowi i pomidorom a dodamy jeszcze ser żółty wiec trzeba uważać, aby nie przesolić.
Szczyptę pieprzu i ja nie byłabym sobą gdybym nie dodała chili ale dosłownie odrobinkę.
Jeszcze po łyżeczce oregano i bazylii oraz kilka ząbków czosnku i sos boloński mamy gotowy.
Teraz pora na sos beszamelowy.
W garnku roztapiam 3 łyżki masła, kiedy jest już płynne dodaje 3 łyżki mąki i robię zasmażkę. Następnie dolewam porcjami mleko. Ciężko mi powiedzieć ile dokładnie, ale sos ma mieć konsystencje rzadkiego budyniu. Dodaje sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową, o której nie możemy tutaj zapomnieć. Sos ma być delikatny wiec nie można przesądzić z przyprawami, zwłaszcza z gałka muszkatołową, która w nadmiarze może być szkodliwa.
Do osolonego wrzątku wkładam porcjami płaty makaronu i delikatnie obgotowuje tak, aby makaron był al'dente.
 W żaroodpornym naczyniu układam warstwami płaty ugotowanego makaronu, które smaruje beszamelem, na wierzchu sos boloński. W ten sposób przekładam aż do zużycia składników.
Ja tym razem pozwoliłam sobie na delikatna nutkę szpinakowa, ponieważ szpinak został mi z poprzedniego obiadu i chciałam go wykorzystać. Szpinak był tradycyjny uduszony na masełku i dużą ilości czosnku, łyżeczką śmietanki i delikatnie zagęszczony zasmażka.
Warstwa szpinakowa została ułożona na samym wierzchu a na niej tarty żółty ser. Tak przygotowana lazanie wkładam do średnio nagrzanego piekarnika na około 25 minut, aby wszystko się ładnie zapiekło. Po wyjęciu odkładam na 15 minut, aby łatwiej można było pokroić lazanie na porcje.


Karczek w aromatycznym sosie.


Karczek w aromatycznym sosie.

1 kg karczku
2 duże cebule
Sól
Pieprz biały
Kieliszek mocnego alkoholu ( ja użyłam śliwowicy)
Sos pieczeniowy jasny
1 łyżeczka pasty paprykowej lub papryki w proszku


Na niewielkiej ilości tłuszczu ( ja użyłam masełka) zeszklić cebulkę pokrojoną w piórka. Karczek pokroić w plastry, oprószyć solą, pieprzem i otoczyć w mące. Kiedy mięso będzie ładnie zrumienione podlać je alkoholem i podpalić J trzeba przy tej czynności uważać, bo można sobie zrobić depilacje. Kiedy alkohol odparuje a płomień zgaśnie wlać przygotowany wg. Przepisu na opakowaniu sos pieczeniowy. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. Jeżeli sos wyda nam się zbyt słodki i smak ten nam nie odpowiada można go odrobinę zaostrzyć, ja dodałam małą łyżeczkę pasty paprykowej i krople Tabasco. Podawać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, kluseczkami lub pieczywem i sałatką.
Smacznego.