Lazania
50 dag mielonego mięsa np. wieprzowego
Opakowanie makaronu lasania
Puszka pomidorów w zalewie
Koncentrat pomidorowy
Sól
Pieprz,
Czosnek
Bazylia
Oregano
Ser żółty
Cebulka
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
Mleko
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Dzisiaj naszła mnie ochota na lazanie. A że nie jest to
danie trudne i większość składników to tzw. must have oto i lasania w wersji
mix z sosem bolońskim,beszamelem, ale również szpinakową nutą, bo wiadomo, że
kocham szpinak
Najpierw podsmażam na oliwie cebulkę pokrojoną drobno aż się
delikatnie zeszkli. Dodaje mielone mięso i podsmażam. Kiedy męsko jest
podsmażone wlewam puszkę pomidorów w zalewie dokładnie mieszam i ponieważ ja
lubię bardzo pomidorowe sosy dodaje koncentrat pomidorowy do smaku( ok. 3
łyżeczki) to jest tzw. baza a teraz zaczyna się wielka improwizacja J
czyli dosmaczenie. Dodaje odrobinę soli, ponieważ sos jest już słony dzięki
koncentratowi i pomidorom a dodamy jeszcze ser żółty wiec trzeba uważać, aby
nie przesolić.
Szczyptę pieprzu i ja nie byłabym sobą gdybym nie dodała chili
ale dosłownie odrobinkę.
Jeszcze po łyżeczce oregano i bazylii oraz kilka ząbków
czosnku i sos boloński mamy gotowy.
Teraz pora na sos beszamelowy.
W garnku roztapiam 3 łyżki masła, kiedy jest już płynne
dodaje 3 łyżki mąki i robię zasmażkę. Następnie dolewam porcjami mleko. Ciężko
mi powiedzieć ile dokładnie, ale sos ma mieć konsystencje rzadkiego budyniu. Dodaje
sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową, o której nie możemy tutaj zapomnieć. Sos
ma być delikatny wiec nie można przesądzić z przyprawami, zwłaszcza z gałka muszkatołową,
która w nadmiarze może być szkodliwa.
Do osolonego wrzątku wkładam porcjami płaty makaronu i
delikatnie obgotowuje tak, aby makaron był al'dente.
W żaroodpornym
naczyniu układam warstwami płaty ugotowanego makaronu, które smaruje beszamelem,
na wierzchu sos boloński. W ten sposób przekładam aż do zużycia składników.
Ja tym razem pozwoliłam sobie na delikatna nutkę szpinakowa,
ponieważ szpinak został mi z poprzedniego obiadu i chciałam go wykorzystać. Szpinak
był tradycyjny uduszony na masełku i dużą ilości czosnku, łyżeczką śmietanki i
delikatnie zagęszczony zasmażka.
Warstwa szpinakowa została ułożona na samym wierzchu a na
niej tarty żółty ser. Tak przygotowana lazanie wkładam do średnio nagrzanego
piekarnika na około 25 minut, aby wszystko się ładnie zapiekło. Po wyjęciu
odkładam na 15 minut, aby łatwiej można było pokroić lazanie na porcje.