CIASTECZKA

piątek, 30 listopada 2012

Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem

Jedno z moich ulubionych dań expresowych. Uwielbiam makarony z sosami i ubóstwiam tuńczyka a połączenie tych dwóch jest dla mnie idealne.
Makaron nadaje się każdy ,ale ja lubię najbardziej penne.



Gotuje makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie przygotowuje sos:
  • 1 mała cebula
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • oregano
  • bazylia
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 1 puszka tuńczyka najlepiej rozdrobnionego w oleju

Na rozgrzana patelnie wlałam odrobinę oliwy z oliwek. Cebulkę posiekałam drobno ,wrzuciłam na tłuszcz i zeszkliłam.  Dodałam puszkę pomidorów i dusiłam kilka minut, aż pomidory rozpadły się i powstała w miarę jednolita masa. Dodałam koncentrat pomidorowy(około 2-3 łyżeczki) oraz przyprawiłam do smaku . Do gotowego sosu dodałam tuńczyka.Wszystko wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia. Jeżeli konsystencja sosu nas nie zadowala można dodać 1 płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnie wody.
Danie jest szybkie, tanie i bardzo sycące. Polecam.


Placki ziemniaczane z sosem

Wczoraj na wyraźne żądania domowników zrobiłam placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo-grzybowym.

Składniki gulaszu-sosu drobiowo-grzybowego:
  • 500 g mięsa drobiowego(u mnie było to gulaszowe drobiowe)
  • 200 g pieczarek
  • 200 g grzybów leśnych( u mnie mrożone z własnego zbioru)
  • 1 papryka ( u mnie była żółta )
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • czosnek
  • olej do smażenia
Cebule pokroiłam drobniutko i zeszkliłam na oleju. Dodałam mięso pokrojone w nieduże kawałki i podsmażyłam.  Pieczarki pokroiłam w plasterki a paprykę w kostkę , dodałam do podsmażonego mięsa.  Kiedy wszystko było już ładnie przyrumienione dodałam grzyby leśne mrożone (świeże dodajemy razem z pieczarkami ) i dolałam wody tak aby wszystko się przekryło. doprawiłam do smaku przyprawami i dusiłam do miękkości mięsa. Gdy było już gotowe dodałam śmietanę i zagotowałam.  Mój sos wyszedł dość gesty naturalnie ,jednak jeśli nie jest taki można go zagęścić odrobina mąki.


Składniki na placki ziemniaczane:
  • 6-7 dużych ziemniaków
  • 1-2 jajka( jeśli male to 2)
  • 3 łyżki maki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
dodatkowo olej do smażenia placków

Ziemniaki starłam na tarce (jeśli ktoś ma robota to lepiej dla niego :)) .Osobiście lubię placki tarte na takich małych pazurkach nie na pulpę, ale to już kwestia gustu. Ze startych ziemniaków odlałam nadmiar soku, dodałam jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszałam i usmażyłam na rozgrzanym tłuszczu.
Gotowe placki ułożyłam na talerzu i polałam gulaszem.