CIASTECZKA

sobota, 2 sierpnia 2014

Farfalle pełnoziarniste z sosem beszamelowym i łososiem.

Kolejny przepis na bardzo pyszny i szybki obiad. W naszym domu został numerem 2 zaraz po makaronie z tuńczykiem tutaj przepis, polecam na obiad lub ciepłą kolacje.


  • 1 opakowanie makaronu- u mnie jest to właśnie Farfelle czyli kokardki z pełnoziarnistej mąki (pszenna durum, orkiszowa, żytnia, jęczmienna, gryczana)  
  • 300 g filetu z łososia (może tez być inna ryba) 
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki (najlepiej pełnoziarnistej ale również może to być zwykła mąka)
  • 1-2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła -najlepiej klarowanego.
  • odrobina soli
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cytrynowy
  • odrobina soku z cytryny lub limonki
  • łyżeczka kurkumy
  • 2-3 ząbki czosnku
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Masło rozpuszczamy na  głębokiej patelni i dodajemy łososia ,podsmażamy i zdejmujemy z patelni. Na masło, które pozostało wrzucamy 1 łyżkę maki i lekko zrumieniamy mieszając aby nie zrobiły się grudki. Po chwili dolewamy porcjami mleko ,aż powstanie nam sos o konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową do smaku, oraz dodajemy odrobinę kurkumy dla koloru. Na koniec dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Usmażonego łososia dzielimy na małe kawałeczki, dorzucamy do sosu i mieszamy. Tuz przed podaniem mieszamy z ugotowanym makaronem. 

Tajska zupa Tom Khaa Gai z kurczakiem


W końcu odważyłam się przygotować ta pyszna zupę. Teraz zupełnie nie wiem skąd wynikały moje obawy bo zupa okazała się tak samo pyszna jak i łatwa w wykonaniu.
Zainspirowałam się przepisem znalezionym tutaj jednak dokonałam kilku modyfikacji like always heh :) 

Składniki :
·         800 ml bulionu warzywnego
·         400 ml mleczka kokosowego(ja użyłam mleczka własnej produkcji przepis tutaj)
·         1 szalotka, obrana i posiekana w kostkę lub mała cebula
·         3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
·         1 papryczka chili, posiekana
·         kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
·         1 łodyga trawy cytrynowej( niestety nie posiadałam )
·         1 łyżeczka kurkumy 
           pół łyżeczki mielonej kolendry
·         1 łyżeczka kminu rzymskiego ponieważ nie miałam mielonej kolendry ani kminu dodałam 1,5 łyżeczki curry ( w składzie są te dwa składniki :)  
·         Pasta Tom Yum i Zielona pasta Curry po około 1 łyżeczce- lubię  bardziej pikantnie wiec dałam więcej 
·         2 łyżki jasnego sosu sojowego
·         sok z połowy limonki
·         300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w podłużne paski
·         160 g makaronu do dań azjatyckich przygotowanego wg.przepisu
·         Dwie łyżki oleju koksowego do smażenia
·         Marchewka pokrojona w cieniutkie słupki  

 W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy (lub inny olej) , wrzucamy szalotkę, imbir, czosnek, marchewkę  i chili. Smażymy kilka minut. Wsypujemy kmin, kolendrę i kurkumę, smażymy kolejne 30 sekund. Wlewamy mleczko kokosowe, bulion, dodajemy kurczaka, sos sojowy , sok z limonki, oraz dodajemy pastę Tom Yum i Zieloną Curry Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy aż mięsko i warzywa się ugotują . Makaron rozkładamy pomiędzy 4 miseczki, zalewamy gorącą zupą. 
Smacznego .