CIASTECZKA

sobota, 2 sierpnia 2014

Farfalle pełnoziarniste z sosem beszamelowym i łososiem.

Kolejny przepis na bardzo pyszny i szybki obiad. W naszym domu został numerem 2 zaraz po makaronie z tuńczykiem tutaj przepis, polecam na obiad lub ciepłą kolacje.


  • 1 opakowanie makaronu- u mnie jest to właśnie Farfelle czyli kokardki z pełnoziarnistej mąki (pszenna durum, orkiszowa, żytnia, jęczmienna, gryczana)  
  • 300 g filetu z łososia (może tez być inna ryba) 
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki (najlepiej pełnoziarnistej ale również może to być zwykła mąka)
  • 1-2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła -najlepiej klarowanego.
  • odrobina soli
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cytrynowy
  • odrobina soku z cytryny lub limonki
  • łyżeczka kurkumy
  • 2-3 ząbki czosnku
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Masło rozpuszczamy na  głębokiej patelni i dodajemy łososia ,podsmażamy i zdejmujemy z patelni. Na masło, które pozostało wrzucamy 1 łyżkę maki i lekko zrumieniamy mieszając aby nie zrobiły się grudki. Po chwili dolewamy porcjami mleko ,aż powstanie nam sos o konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową do smaku, oraz dodajemy odrobinę kurkumy dla koloru. Na koniec dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Usmażonego łososia dzielimy na małe kawałeczki, dorzucamy do sosu i mieszamy. Tuz przed podaniem mieszamy z ugotowanym makaronem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz