Przeglądajac jakiś czas temu gazetkę z przepisami trafiłam na ciekawy przepis z parówkami w roli głównej. Bo muszę się przyznać ,że my kochamy parówki :p
Wiem ,że jest wielu przeciwników parówek, że nie zdrowe,że robione z Bóg wie czego. Cóż każdy ma prawo coś lubić ,bez względu na to czy jest to zdrowe i dobre dla niego. Lubimy i już a skoro lubimy to przyrządzamy je na wiele sposobów. Ten poniżej ma jeszcze jeden plus dla tych, którzy parówką mówią zdecydowane nie! W środku może być coś innego np. brokuły, marchewki, smażone pieczarki. Co tam dusza zapragnie.
Przepis jest banalnie prosty i dla osoby,która choć raz robiła kluski śląskie nie powinien być żadnym problemem.
- 1kg ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
- 8 parówek
- 1 jajko
- skrobia ziemniaczna
- przyprawa do ziemniaków
- tłuszcz do smażenia
Smacznego!!!
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńw cieście francuskim znam i uwielbiam,ale w takiej wersji nie znałam:)
Pysznie to wygląda z opisu :-)))
OdpowiedzUsuńRobiłam je pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. Wcześniej smażyłam same kluski śląskie zamiast je gotować(nie miały klasycznego kształtu tylko owalny) i też były super.Miały tylko jedna wadę były wystrzałowe w dosłownym znaczeniu :)podczas smażenia lubiły wyskakiwać i raz je odklejałam z okapu :( W tym przypadku liczyłam się z taka możliwością ale zupełnie niepotrzebnie. Polecam wszystkim lubiącym parówki.
OdpowiedzUsuń