CIASTECZKA

sobota, 17 listopada 2012

Parówki w cieście ziemniaczanym


Przeglądajac jakiś czas temu gazetkę z przepisami trafiłam na ciekawy przepis z parówkami w roli głównej. Bo muszę się przyznać ,że my kochamy parówki :p
Wiem ,że jest wielu przeciwników parówek, że nie zdrowe,że robione z Bóg wie czego. Cóż każdy ma prawo coś lubić ,bez względu na to czy jest to zdrowe i dobre dla niego. Lubimy i już a skoro lubimy to przyrządzamy je na wiele sposobów. Ten poniżej ma jeszcze jeden plus dla tych, którzy parówką mówią zdecydowane nie! W środku może być coś innego np. brokuły, marchewki, smażone pieczarki. Co tam dusza zapragnie.
Przepis jest banalnie prosty i dla osoby,która choć raz robiła kluski śląskie nie powinien być żadnym problemem.

  • 1kg ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
  • 8 parówek
  • 1 jajko
  • skrobia ziemniaczna
  • przyprawa do ziemniaków
  • tłuszcz do smażenia
Ziemniaki przekładamy do miski i równo rozkładamy lekko ugniatając. Masę ziemniaczaną dzielimy na cztery części. Wyjmujemy jedną część(ale zostawiamy w misce) a w jej miejsce wsypujemy skrobie ziemniaczaną tak aby była na równo z masa ziemniaczaną. Dodajemy jajko i przyprawy.Wyrabiamy na gładką masę i dzielimy na 8 części ( tyle mamy parówek). Każda część rozgniatamy tworząc  placek i zawijamy nim szczelnie parówkę. Smażymy na głębokim tłuszczu lub w frytkownicy. Można przygotować do polania ulubiony sos.
Smacznego!!!



3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł:)
    w cieście francuskim znam i uwielbiam,ale w takiej wersji nie znałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. Wcześniej smażyłam same kluski śląskie zamiast je gotować(nie miały klasycznego kształtu tylko owalny) i też były super.Miały tylko jedna wadę były wystrzałowe w dosłownym znaczeniu :)podczas smażenia lubiły wyskakiwać i raz je odklejałam z okapu :( W tym przypadku liczyłam się z taka możliwością ale zupełnie niepotrzebnie. Polecam wszystkim lubiącym parówki.

    OdpowiedzUsuń