Wczoraj odwiedziła mnie przyjaciółka i przyniosła ze sobą ciasto. Była to "pszczółka" ale inna niż ta ,którą jadłam wcześniej. Ciasto bardzo nam zasmakowało a mój mężczyzna zadeklarował ,że upiecze taką pszczółkę w najbliższym czasie samodzielnie. Dostaliśmy przepis ,którym się podzielę i zdjęcie tego co nam dziś zostało :)
Polewa:
Masło roztopić,dodać cukier,cukier waniliowy,mleko i zmielone orzechy. Zagotować i przestudzić.
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem,dodać sok z cytryny.
Polewa:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 100 g zmielonych migdałów i orzechów włoskich(lub samych orzechów)
Masło roztopić,dodać cukier,cukier waniliowy,mleko i zmielone orzechy. Zagotować i przestudzić.
Ciasto:
- 100 g masła
- sok z połówki cytryny
- 100 g cukru
Masło utrzeć z cukrem,dodać sok z cytryny.
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany