CIASTECZKA

niedziela, 2 grudnia 2012

Ciasto pszczółka

Wczoraj odwiedziła mnie przyjaciółka i przyniosła ze sobą ciasto. Była to "pszczółka" ale inna niż ta ,którą jadłam wcześniej. Ciasto bardzo nam zasmakowało a mój mężczyzna zadeklarował ,że upiecze taką pszczółkę w najbliższym czasie samodzielnie. Dostaliśmy przepis ,którym się podzielę i zdjęcie tego co nam dziś zostało :)


Polewa:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g zmielonych migdałów i orzechów włoskich(lub samych orzechów)


Masło roztopić,dodać cukier,cukier waniliowy,mleko i zmielone orzechy. Zagotować i przestudzić.

Ciasto:

  • 100 g masła
  • sok z połówki cytryny
  • 100 g cukru

Masło utrzeć z cukrem,dodać sok z cytryny.
  • 2 jajka
dodawać po jednym jajku.
  • 250 g mąki pszennej
Mąkę przesiać, dodawać po 3 łyżki do masy i ucierać.
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany
Dodać resztę składników,wymieszać i przełożyć do formy. Dokładnie wyrównać ciasto. Na wierzchu rozłożyć przestudzoną masę orzechową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 30 minut.