CIASTECZKA

piątek, 30 listopada 2012

Placki ziemniaczane z sosem

Wczoraj na wyraźne żądania domowników zrobiłam placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo-grzybowym.

Składniki gulaszu-sosu drobiowo-grzybowego:
  • 500 g mięsa drobiowego(u mnie było to gulaszowe drobiowe)
  • 200 g pieczarek
  • 200 g grzybów leśnych( u mnie mrożone z własnego zbioru)
  • 1 papryka ( u mnie była żółta )
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • czosnek
  • olej do smażenia
Cebule pokroiłam drobniutko i zeszkliłam na oleju. Dodałam mięso pokrojone w nieduże kawałki i podsmażyłam.  Pieczarki pokroiłam w plasterki a paprykę w kostkę , dodałam do podsmażonego mięsa.  Kiedy wszystko było już ładnie przyrumienione dodałam grzyby leśne mrożone (świeże dodajemy razem z pieczarkami ) i dolałam wody tak aby wszystko się przekryło. doprawiłam do smaku przyprawami i dusiłam do miękkości mięsa. Gdy było już gotowe dodałam śmietanę i zagotowałam.  Mój sos wyszedł dość gesty naturalnie ,jednak jeśli nie jest taki można go zagęścić odrobina mąki.


Składniki na placki ziemniaczane:
  • 6-7 dużych ziemniaków
  • 1-2 jajka( jeśli male to 2)
  • 3 łyżki maki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
dodatkowo olej do smażenia placków

Ziemniaki starłam na tarce (jeśli ktoś ma robota to lepiej dla niego :)) .Osobiście lubię placki tarte na takich małych pazurkach nie na pulpę, ale to już kwestia gustu. Ze startych ziemniaków odlałam nadmiar soku, dodałam jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszałam i usmażyłam na rozgrzanym tłuszczu.
Gotowe placki ułożyłam na talerzu i polałam gulaszem.

3 komentarze:

  1. Lubię placki w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez lubię placki, ale nigdy nie przejdą mi przez gardło takie posypane cukrem. Ziemniakom z cukrem mówię stanowcze nie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają apetycznie, wiem co zrobię dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń