Karczek w aromatycznym sosie.
1 kg karczku
2 duże cebule
Sól
Pieprz biały
Kieliszek mocnego alkoholu ( ja użyłam śliwowicy)
Sos pieczeniowy jasny
1 łyżeczka pasty paprykowej lub papryki w proszku
Na niewielkiej ilości tłuszczu ( ja użyłam masełka) zeszklić
cebulkę pokrojoną w piórka. Karczek pokroić w plastry, oprószyć solą, pieprzem
i otoczyć w mące. Kiedy mięso będzie ładnie zrumienione podlać je alkoholem i
podpalić J
trzeba przy tej czynności uważać, bo można sobie zrobić depilacje. Kiedy alkohol
odparuje a płomień zgaśnie wlać przygotowany wg. Przepisu na opakowaniu sos
pieczeniowy. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. Jeżeli sos wyda
nam się zbyt słodki i smak ten nam nie odpowiada można go odrobinę zaostrzyć,
ja dodałam małą łyżeczkę pasty paprykowej i krople Tabasco. Podawać z
ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, kluseczkami lub pieczywem i sałatką.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz