CIASTECZKA

wtorek, 6 listopada 2012

Szarlotka mojej Babci

Przepis na tą szarlotkę mam od mojej Babci i jest to jedno z moich ulubionych ciast. Zrobiłam je dziś troszkę inaczej gdyż, zapomniałam kupić kisiel :) a ,że potrzeba jest matką wynalazku dałam budyń waniliowy zamiast kisielu.
W zeszłym tygodniu dostałam od mojego taty przepiękne szare renety i to właśnie one posłużyły mi dziś jako główny składnik szarlotki.

Do wykonania ciasta potrzebujemy:
1 kg jabłek najlepiej takich niezbyt słodkich ,ale każde będą ok.
Składniki na ciasto:
300 g mąki w tym połowa krupczatki (tak jest najlepiej ale jeśli mamy tylko zwykłą mąkę też będzie dobrze)
1 kostka margaryny
5 jaj
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Mąkę przesiewam i siekam z margaryną. Dodaje 4 żółtka i jedno całe jajko(oczywiście bez skorupki ;p) ,proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatam  szybko ciasto i wkładam na 20 min do lodówki.
W tym czasie obieram jabłka i kroje w plasterki.
Ciasto dziele na 3 części. Dwoma częściami  wylepiam formę, w której będę piekła ciasto( ja mam taka standardowa prostokątną). formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem, a ja posypałam jeszcze bułką tartą.
Na cieście układam pokrojone jabłka posypać cukrem waniliowym a  jeżeli ktoś lubi może posypać cynamonem (ja dałam cukier cynamonowy)

Piana z białek:
4 białka jaj
1 szklanka cukru
2 kisiele lub budynie
odrobina soli

Białka ,które zostały nam ubijamy na sztywna piane z odrobina soli. pod koniec ubijania dodaje małymi porcjami cukier a na końcu kisiel(budyń) prosto z opakowania.Gotowa piane wylewam na ciasto z jabłkami.
Z trzeciej części ciasta ucieram na tarce pazury i posypuje nimi wierzch szarlotki.

Piekę w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut ( ja mam niestety gazowy piekarnik więc nie podam w ilu stopniach).

Gotową szarlotkę można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!!!









6 komentarzy:

  1. ale wspaniała szarlotka:) zjadłabym blachę takiego ciacha na jedno posiedzenie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuje :)cóż poczęstować cie nie mogę niestety ale zachęcam gorąco do upieczenia takiej. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mmmm... chyba muszę w przyszłym tygodniu upiec taką mojemu TŻ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna szarlotka,uwielbiam takie ciasta.Moja mama kupuje w Lidlu jabłka prażone a do tego kruche ciasto,po prostu pycha.

    OdpowiedzUsuń